ЗАЩО ПОЧЕРНЯВАМЕ?

ДА РАЗЧИСТИМ ПРЕДРАЗСЪДЪЦИТЕ

Последните години поради неизвестни причини във връзка със слънцето, солариумите и UV-светлината се появиха няколко предразсъдъка. Някои от тях искаме да разчистим...

прочети цялата статия


ТРНИРОВКА НА КОЖАТА

Едно изследване на тема „Подготовка на тена”, доказва че при UV лъчение в кожата се създава собствена светло-защита...

прочети цялата статия

Всеки знае, че кожата почернява с натурална или изкуствена соларна светлина. Ключовите думи UV-A, UV-B лъчи и меланин са познати на всички. Но как функционира това и кава роля играят различните видове светлина върху меланина? Процесът се извършва в истинския смисъл на думата под кожата.

Ключът за тена лежи в различните свойства на късите вълни на UV-B и дългите вълни на UV-A лъчите. За един атрактивен и дълготраен тен имаме нужда както от UV-A така и то UV-B лъчи. UV-B лъчите съдържат повече енергия, увеличават производството на меланин и водят до удебеляване на роговия слой на кожата, който действа като една естествена защита. Кожата почернява, когато меланина чрез UV-A лъчите и кислорода я оцвети. Това е така нареченото директно почерняване. Индиректното се осъществява с помощта на UV-B лъчите. Дори и в малки дози те увеличават производството на меланин от меланоцитите. Чрез този процес се складира повече меланин в горния слой на кожата. И UV-A лъчите и кислородът карат кожата да пигметира значително по-интензивно. Така че, докато UV-A лъчите осигуряват бързото и видимо почерняване, UV-B лъчите подсигуряват интензивен и траен тен. Тайната на почернялата кожа се състои във взаимната игра на UV-A и UV-B лъчите.

Солариум | Ergoline | Соларна козметика | Управление на солариум | Соларно студио | Съвети за тен